KristinaL

Rankdarbių pamokos: Pirštinės šablono brėžimas (vėlimui)

1940

 

Pamoka: Pirštinės šablono brėžimas (vėlimui)

Mums reikės:
delno  (savo ar svetimo) ,
rašymo priemonės,
didelio lapo (galima pasinaudoti senu laikraščiu, žurnaliuku, kartonu)
liniuotės,
skaičiavimo priemonės.

Prisiminus vaikystę apvedžiojame delną, o kraštukus užapvaliname.

 

Dabar apie delno kontūrą nubrėžiame keturkampį (šiuo atvėju – stačiakampis). Nubrėžiame įstrižaines. Įstrižainių susikirtimo taškas – visų tolimesnių brėžimų 0- Pradžios taškas!

 

Pratęsiame įstrižaines. Ant delno kontūro pažymime taškus, kurie svarbūs padidinime (kurių reikšmes skaičiuosime ir kurių reikia, kad gautume padidintą delno kontūrą). Tuos taškus sujungiame su Pradžios tašku ir pratęsiame kaip paveiksliuke.

 

Dabar reik prisiminti (ar apskaičiuoti) kiek procentų susitraukia vilna dedant norimą vilnos sluoksnių skaičių.
Norint apskaičiuoti kiek prie tūrimo dydžio reikia pridėti cm, kad padidinti šabloną pasinaudokime formule:

Z=X/(1-Y)

X – kiek cm reik gauti po vėlimo,
Y – kiek procentų susitraukia vilna.

Tarkime,
Y=45%=0.45,
X=10, tuomet
Z=10/(1-0.45)=10/0.55=18,18

tai reiškia, kad ant linijos, kur pradinė reikšmė 10 cm, reik atidėti tašką Z (prieš tai pratęsus tą liniją). Kai perkelsit visus pažymėtus svarbius taškus toliau, tai sujunkite juos linija. Tai ir bus mūsų naujas šablonas!!!

Kadangi pirštinę reikia daryti ilgesnę nei iki riešo - pailginame šabliną, o kadangi ranka alkūnės link platėja, tai turime ir praplatinti.

 

Iškerpame, padedame ant plėvelės, apvedžiojame, iškerpame ir lekiame velti   

Sėkmės 

Dėmesio! Šis metodas yra naudojamas visų šablonų didinime. (Pati išbandžiau)

Editos-spalvos 0

vaje kaip cia sudetinga kuo toliau tuo labiau isitikinu - velimas ne man

Aidas 0

vaje reiks grįžti į mokyklą geometrijos mokytis

Salsa 0

Matyt padariau tikrą nesąmonė.Dabar džiūsta pirmoji mano pirštinė(pora t.y.) Kai brėžiau,tai tik padidinau porą cm aplink ranką,bet ir tai kiek per didelės gavosi,tai jei daryčiau kaip jus,tai turbūt tilptų 5-6 rankos,čia turbūt nuo vilnos priklauso,kiek ji susitraukia.Na,aišku,pirštą piešiau beveik prie delno,tai ir praktiškai prisivėlė prie delno,dabar apkarpiau ir teks susiūt.Padariau ilgį iki delno ir suprantu - labai blogai padariau,juk reik ilgesnių,viduj vilna nesusivėlė kaip reikia,gal kad dariau daug sluoksnių,jei skaičiuot taip,kad vienas sluosknis tai kai padeda į plotį ir į ilgį,tai pas mane kokie 5 sluosniai...Žodžiu,kai dar kada nors norėsiu daryti,grįšiu prie jūsų pamokėlės ir padarysiu brėžinį,aišku tik ne milžinišką,nes man vilna beveik nesusitraukia.Ačiū už pamokėlę

eglut 0

NU ir sudėtingumas man jau nesinori ir pirštinių..

Salsa 0

Eglut,batus lengviau daryt?Nes ką dar norėčiau išbandyt,tai liemenė ir batai.Tapkių namie nenešioju,bet gal ir norėčiau tokių,kaip jūsų su voriuku,jie bent ant kojos jaučiami,kaip bateliai,ne kaip tapkės..Tik kur rast pavyzdį...

veilokine 0

o dieve, kaip šakni ištraukti, Žiauru. sako kuo sudėtingiau parodysi tuo labiau vertins

KristinaL 0

Merginos, aš gal klystu, bet man šis metodas padėjo nekartą teisingai patdidinti šabloną. Jei turite kažkokių pastabų, ar darote kitaip - pasidalinkite. Šio metodo ieškojau 2 metus. O pasirodo jį naudoja SIUVĖJOS!
Salsa, aš savo pirštines darau iš 4 plonyčių sluoksnių. Žinodama, kad mano vilna traukiasi apie 50 proc. atitinkamai skaičiavau. Kai dėdi Nelygini sluoksnių skaičių reikia atsiminti, kad vilna susitrauks daugiau ten, kur Mažiau sluoksnių (na, jei iš 5 sluoksnių 2 dėsi vertikaliai, tai ir gaminys vertikaliai susitrauks daugiau). Tad geriau jau dėti 6 arba 4.
Tą šablono didinimą išbandžiau su lemene, suknyte, pirštuotom pirštinėm, kepure.
Čia siūlau lemenės vėlimo pamokėlę http://www.livemaster.ru/topic/33028-osen-nachinaetsya-letom-valyanie-zhileta

eglut 0

Buvau kažkada įdėusi čia batų vėlimo pamoką, bet kai tvarkiau savo dienoraštį - ištryniau, ir jis automatiškai dingo iš pamokų skyrelio..

Liole 0

Aha, gaila labai Eglut. Bet jau nuo dabar pamokos neišsitrins be Apsivėlusio žinios Lauksim kitos tapukų vėlimo pamokėlės

eziukstis 0

Aš tiesiog iš akiek į visas puses pridedu sluoksnai po maždaug 2 cm. Išeina.Kadangi nesiokiu, kad jos nesilankstytų, tai maksimaliai ir nesuveliu. Baisiai jau čia sudėtinga, bet suknelei, manau labiau į tai reikia atsižvelgti nei pirštinėms, vis nuostoliai didesni, jei nepavyks.

Madeira 0

labai ačiū už pamokėlę, supaniojo mane tas.."kur pradinė reikšmė 10 cm, reik atidėti tašką Z" kol skaičiau, bet praktikoje viskas Įšėjo. AČIŪ

GreRus 0

Nemokėjau pasidaryti šablono. Labai ačiū.

KristinaL 0

Prasom. TIkiuosi padejo. Rekes gal pakoreguoti. Jus man konkreciai parasykit kur neaiskiai parasyta. Pabandysiu parasyti kaip nors kitaip, aiskiau.

rutavel 0

labai noreciau ismokt pasididint sablona,bet nuo tos vietos kur reikia pasizymet taskus(nezinau,kurie svarbus padidinime) nesupratau nieko ir dar nesupratau,kas tas "pradine reiksme 10"-ant brezinio nematau,kad butu kur parasyta 10... ar galetumet pabandyti dar karta paaiskinti kaip nors kitaip tokiai "zaliai"kaip as

Anonimas 0

aš čia kaifuoju. Skaitau ir džiaugiuosi. O kaip baltai pavydžiu visoms tokių gražių darbelių. Bandysiu pati.

zemuogiupievele 0

kad nieko čia sudėtingo, puiki pamokėlė ačiū

jurazuikis 0

Ačiū Kristinai už jos pamokėles. Tik jos pamokėlių dėka išdrįsau pradėti velti. Bet tas posakis "devynis kartus pamatuok, dešimtą kirpk" tikrai teisingas. Nes tik dabar kai sugalvojau padėkoti ir parašyti komentarą įsiskaičiau kaip didinamas šablonas. o aš dariau taip: jei vilna turi susitraukti 45%, tai pradini šabloną padauginu iš 1,45. Bet dabar pasirodo, kad mano darbeliai susitraukė ne 45 proc., bet apie 30 proc.

KristinaL 0

del to as visad sakau, reikia daryti kvadratelius/bandymus..

Anonimas 0

Dar nebandžiau, bet šovė idėja ir manau turėtų pavykti toks didinimo būdas.
1. Apsibrėžiam šabloną.
2. Apsiskaičiuojam pagal duotą formulę, tik kablelį perkeliam per vieną vietą į kairę. (Duotoju atveju gautusi 1,818 arba ~1,82) . Tiek kartų (1,82) reiktų padidinti pradinį šabloną.
3. Pasinaudojam kopijavimo aparatu vaizdą padidindami 182 proc. ir turim šabloną.
Arba nusiskanavę bandom pasididinti kokios nors nuotraukų programėlės pagalba ir tada atsispausdiname.