KristinaL

Rankdarbių pamokos: Vėlimo adatų klasifikavimas

160

 

Vėlimo adatų klasifikavimas: (pilną šio straipsnio kopiją su nuotraukomis galite surasti čia)

Vėlimo adatų rūšių ir tipų yra labai daug. Paskutiniu metu atsirado netgi suktos adatos.

Kokias adatas išsirinkti? Sunkus klausimas netgi senei veliantiems. Viskas priklauso nuo gamintojo (geriausiai ieškokite Europos šalių adatų), nuo adatų kiekio, nuo norimo efekto, nuo adatų įpjovų rūšių, adatų stiprumo, adatų ilgio ir daug kitų dalykų.
Savo gerąja reputacija žinomos vokiškos adatos: jos stiprios, patvarios ir geros kokybės, ilgai neatšimpa.
Patariama turėti kelias vienos rūšies adatas ir jas keisti vėlimo eigoje. Pasirodo adatos įkaista vėlimo metu ir įvyksta metalo “pervargimas”: adatos greičiau sulūžta ir atbunka.

Kaip teisingai dirbti su vėlimo adatomis:
Vėlimo eigoje būtina prisiminti, kad jeigu adata yra įbesta vienu kampu, o ją bandoma ištraukti kitu kampu, tuomet adata gali sulūžti. Patariama badyti su adata vertikaliai į viršų ir į apačią. Adatas reiktų keisti pagal tai, kaip stipriai susivelia darbas. Kai tik adata sunkiai įsikiša į gaminį, reikia pakeistį plonesne adata. Jeigu to nepadaryti, adata gali sulūšti.
O dabar apie adatų klasifikavimą, kuria kur ir kada adatą geriausiai panaudoti.

Trikampės adatos (Triangular):
Trikampės adatos turi tribriaunį pjūvį. Jos naudojamos pradiniame vilnos apdirbimo etape (pradinis gaminio apvelimas) ir gaminio formos išgavimo etape. Dažnai galutiniam užbaigimui (darbo dailinimui) naudojamos plonesnės trikampės adatos.
Paprastos formos adatos suteikia galimybę adatoms lengvai prasiskverbtį į paviršių.

Šios adatos būna skirtingo storio:

Storos adatos.
Jas naudoja pradiniame vėlimo etape. Jomis suvelia šiurkštų pluoštą.

Vidutinės adatos.
Vidutinėmis adatomis galima suvelti gaminį nuo pradžių iki galo.

Plonos adatos.
Jos naudojamos galutiniame gaminio formavime ir “dailinime”.

Trikampės adatos būna 9 dydžių. (Reikia pastebėti kad rusiškas ir kitų šalių žymėjimas gali žymiai skirtis, tad gerai skaitykite aprašymą).

Trikampės adatos (Tribriaunis pjūvis):

Nr. 19 – (visiškai grubi ir stora)
Naudojama sunkiam darbui su šiurkščia vilna ir šiurkščiais augaliniais pluoštais.
Treug19

Nr. 25 – (labai grubi)
Naudojama storam ir šiurkščiam verpalui bei gaminio (pvz žaislo) pagrindui padaryti.

Nr. 30- (grubi)
Greitai suvelia grubią ir šiurkščią vilną. Netinka plonai ir minkštai vilnai velti, kadangi spirokliuoja ir taip apsunkina darbą.

Nr. 32 – (gruboka)
Universali gruboka adata. Standartinė įpjovų forma leidžia atlikti pradinį įvairių rūšių vilnos vėlimą (pusiau šiurkščios, pusiauminkštos, plonos ir angoros). Naudojama didelio gaminio pradiniai formai išgauti.

Nr. 34 – (stora)
Universali adata.

Nr. 36 – (storoka-vidutinė)
Universali adata. Naudojama tolimesniam darbui su grubia vilna. Naudojama pradiniam minkštesnės vilnos apdirbimui ir kaip pagalbinė priemonė darbui su aplikacijomis. Vietoj šitos galima naudoti Nr.38 Žvaigždutę greitesniam suvėlimui.

Nr. 38 – (vidutinė)
Universali vidutinė adata. Naudojama tolimesniam gaminio velimui.

Nr. 40 – (plona)
Plona apdailos adata greitam ir efektyviam darbui. Naudojama privelti plonus vilnos pluoštus bei velti smulkias detales.
Ši adata naudojama smulkiom detalėm velti iš plonos vilnos. Su ja patogu velti žaisliukų akyčių įdubas, ausytes, nosytes ir kt. Ją dažnai naudoja lelių mimikos išriškinimui, veidukų ir kitų dalių detalizavimui. Ši adata palieka smulkias skylutes. Tuo tarpu “plaukučiai” priveliami su “Karūnos adatos” pagalba.

Nr. 42 – (superplona)
Plona ir labai delikati adata (turi smulkiausias įpjovas). Naudojama darbo iš pačios ploniausios vilnos (pvz.merino) užbaigimui. Be to, ji gali būti naudojama nunofelting technikoje. Ši adata palieka smulkias skylutes, tad gali būti naudojama darbo užbaigimui. Be to, ši adata naudojama šilko gijoms privelti.

Nr. 43 – (ultraplona)
Pati ploniausia ir delikačiausia adata. Nuo Nr. 42 skiriasi mažesniu storiu ir stambesniais dantukais. Tas leidžia per vieną kartą sugriebti daugiau plaukelių ir pagreitinti darbą. Galutinis darbo užbaigimas, kadangi palieka pačias mažiausias skylutes. Rekomenduojama su ja pribadyti vilną prie plonų medžiagų.

Sukta Trikampė vėlimo adata
Tai vėlimo adata, kurios darbinė dalis pasukta pagal spiralę. Tai pagreitina vėlimą ir paviršiuje paliekamos mažesnės skylutės.

Nr. 40
Plona apdailinė (tvarkinga) tribriaunė vėlimo adata susukta pagal spiralę. Efektyviai, bet atsargiai užkabina plaukelius ir formuoja aukštos kokybės paviršių. Naudojama vėlimo pabaigoje: ištiesina ir išlygina paviršių. Pagreitinamas vėlimo procesas. Dėl suktos ašies darbas vyksta efektyviau ir paliekamos mažiau matomos skylutės. Šią adatą rekomenduoja naudoti priveliant vilną prie medžiagos.

Vėlimo adatos Žvaigždutės (Star)
Žvaigždėtos adatos, dažnai dar vadinamos Žvaigždutėmis, turi keturbriaunį pjūvį.

Tokia forma leidžia daug efektyviau suvelti vilnos plaukelius, negu veliant su trikampėmis adatomis. Tai susieta su įpjovų skaičiumi ir jų padieties. Šias adatas naudoja galutiniame didelių gaminių (žaislų) vėlimo etape: jos puikiai išlygina paviršių ir nepalieka skylučių nuo adatų (P.S. Mano pastaba: matyt, Beveik nepalieka).

Be to, jomis labai patogu privelti plokščias detales.

Rūšis Žvaigždėta (keturbriaunis pjūvis, žvaigždutė)

Nr. 36 – (vidutinė)
Efektyvi universali adata. Keturios briaunos padeda pagriebti didesnį pluoštų kiekį, kas pagreitina vėlimą. Galima naudoti ir pradiniame ir pagrindiniame vėlimo etapuose. Ši adata gali būti panaudta darbui su aplikacijomis.

Nr. 38 – (plona)
Universali vėlimo adata. Tinka visose vėlimo stadijose. Jos pagalba patogu velti plokščias detales: pelekus, ausytes, uodegytes ir kt. (kadangi žvaigždutės neleidžia pukuotis paviršiui). Su ja patogu “išgauti” reljefus. Ši adata gali būti panaudta darbui su aplikacijomis.

Nr. 40 – (labai plona)
Labai plona vėlimo adata. Praktiškai nepalieka žymių nuo dūrių.

Sukta (Spiralinė) Žvaigždutė
Tai naujiena vėlimo adatų rinkoje. Tos adatos gali būti naudojamos pradiniame ir pagrindiniame vėlimo etapuose.
Adatos suktumas žymiai pagreitina vėlimo procesą, kadangi kiekvieno briaunoje gaunasi po 4 įpvovimus (išviso 16, o tik 8 yra paprastoje Žvaigždutėje).
Be to, dėl suktos ašies paliekamos skylutės mažiau matomos.

Nr. 36 (vidutinė)

Pati efektyviausia vėlimo adata. Rekomenduojama pradinėje vilnos vėlimo stadijoje. Darbas vyksta žymiai greičiau, negu Nr. 36 Žvaigždutė. Be to ir skylutės mažesnės. Velesniam darbui rekomenduojama pasirinkti Nr. 38 Žvaigždutę arba Nr. 40 Trikampę.

Nr. 38 (plona)
Plona adata su keturbriauniu pjūviu. Skirta subtilesniam darbui su vilna ir galutiniai darbo apdailai. Ją galima naudoti vietoj Nr.36 Trikampė. O po jos galima dirbti Nr. 40 Trikampė arba Nr. Trikampė sukta.

Rūšis Žvaigždutė trikampė

Nr. 38

Karūnos formos vėlimo adatos (Crown)

Išskirtiniu požymiu šios rušies adatų yra įpjovos, kurios randasi Tik ant pačio adatos galiuko.
Karūnos formos adatas sugalvojo lėlių meistrai. Adatos naudojamos lėlių plaukams, blakstienoms, taškučiams, juostelėms įvelti į žaisliukus. Dar naudojamos pukuotiems žaisliukams velti.
Šios adatos įpatingos tuo, kad įpjovos-“dantukai” yra tik ant pačio adatos galiuko. Tas neleidžia dekoro įveliamoms dekoro dalims prasiskverbti į kitą gaminio pusę. Adata tiktai fiksuoja vilną paviršiuje, kas patogu dekoro, raštų fiksavimui.

Rūšis Karūna:

Nr. 36 – (stora)
Ši adata naudojama darbui su puriu ar nestandžiai suveltu gaminiu. Prie jo pribadomi taškeliai, linijos, raštai, paveikslėliai. Tinka lėlių plaukučių fiksavimui.

Nr. 38 – (vidutinė)
Plonesnė už Nr. 36, bet dažniaui lūžta.

Nr. 40 – (plona)

Nr. 42 – (superplona)

Atvirkštinė/Apversta trikampė vėlimo adata (Inverted barb)

Ši adata pavadinta Atvirkštine, kadangi jos įpjovos yra padarytos atvirkštine/priešinga kryptimi. Šios adatos pagalba vilnos plaukeliai yra Ištraukiami iš gaminio vidaus į paviršių. Ši specifika leidžia “padaryti” kailį žvėreliams-žaisliukams. Adata naudojama galutiniame vėlimo etape. Be to, adata padeda pabaigti velti gaminį iš išvirkčios/priešingos pusės, kur būna sunku pabaigti velti iš gerosios pusės. Šiuo atvėju, gaminys praduriamas kiaurai. Dar šia adata galima “šiaušti/supainioti” vilną, t.y. sumaišyti viršutinius pluoštus su giliau “gulinčiais” pluoštais. Tai gerai matoma, kai vidiniai ir viršutiniai pluoštai yra skirtingų spalvų.

Nr. 32 – (grubi)
Tribriaunė adata. Leidžia velti gaminį iš atvirkštinės/antrosios spusės, praduriant pilnai gaminį. naudojama pradinėje stadijoje. Be to ši adata naudojama šerelių ant padaryto gaminio “sukūrimui”(dažniausiai gyvūnėliu kailiui “padaryti”)

Nr. 36 – (stora)

Nr. 38 – (vidutinė)

Nr. 40 – (plona)
Plona adata su “atvirkštiniais” dantukais. Lengvai įlenda į gaminį ir sunkiai ištraukiama. Padeda pabaigtį suvelti gaminį ir atvirkštinės/blogosios pusės, pilnai praduriant gaminį. Be to ši adata naudojama šerelių ant padaryto gaminio “sukūrimui”(dažniausiai gyvūnėliu kailiui “padaryti”).

Nr. 42 – (superplona)

Vėlimo adata Šakutė/šakės (Fork):

Paprastai naudojamos neaustiniams kilimams gaminti.Vėlimo adatų rūšių ir tipų yra labai daug. Paskutiniu metu atsirado netgi suktos adatos.

Šaltiniai:

http://www.chinatexnet.com/ChinaSuppliers/1782/Inverted-Barb-Needles-11598.html

http://www.liveinternet.ru/users/5314990/post303041722/

https://www.etsy.com/listing/125474149/felting-needls-inverted-reverse-36384042?ref=listing-shop-header-3

http://www.livemaster.ru/topic/71607-klassifikatsiya-igl-dlya-valyaniya

http://www.hobbilin.ru/node/117

Ir interneto platybės

irmuzele 0

pažiūrėjau pradžią..paskui greit greit žžeeemyyn...manau naudinga info