apsiveles

Patarimai norintiems sėkmingai parduoti rankdarbius: Vivere est cogitare - Gyventi reiškia mąstyti

000

 

Senai, senai antikos išminčius Ciceronas pasakė: "Vivere est cogitare" (Gyventi reiškia mąstyti). Galvoje tikriausiai turėjo žmogaus esybę: jei mąsto, vadinasi dar gyvas. Vėliau panašią filosofinę frazę pateikė ir Rene Dekartas: "Cogito ergo sum" (Mąstau, vadinasi esu). Tačiau čia mes ne apie antiką ar filosofiją, čia mes apie mąstymą, apie mąstymą, kuris yra nestandartinis, apie mąstymą savo galva, o ne sekimą bandos instinktu.

Jei mąstote, jog rankdarbiai ar bet koks kitas jūsų mėgstamas užsiėmimas negali būti jūsų pragyvenimo šaltinis, tada šį tekstą skaitote be reikalo, tačiau jei norite tuom patikėti, patikėkite. Pakeiskite viziją savo galvoje iš neigiamos, kuri sako, kad niekada rankdarbiai nebus malonus ir pelningas verslas, į teigiamą, kurioje jūsų hobis neša jums ne tik malonų laiko praleidimą, tobulėjimą, kūrybos galimybę, bet ir finansinę naudą. Tik su teigiamomis mintimis sugebėsite pasiekti tikslo, nes hobis vardan pamėginimo ir vardan pinigų laimės neatneš. Viskas turi derėti, geros mintys, nuoseklus ir kruopštus darbas. Taip ateina sėkmė.

Nesu nei gyvenimo mokytojas (koučeris nuo angl. coach - treneris) nei filosofas, nežadu skaityti jums paskaitų kaip turėtumėte gyventi ar duoti nurodymus kaip pasiekti laimę. Tikrai žinau, kad hobį galima paversti pajamas nešančiu užsiėmimu ir noriu pasidalinti mintimis, sukelti norą pamėginti ir jums, sukelti norą ištrūkti iš nuobodžios namai-darbas-namai kasdienybės. Neužsiimu rankdarbiais, tačiau mano užsiėmimas ne blogesnis ir ne geresnis, tiesiog mano, tiesiog toks, kuris man patinka, tiesiog hobis.

Taigi, pradedame mąstyti taip kaip tai daro tie, kurie gyvena iš savo hobio, šiuo atveju - rankdarbių. Suvelti burbuliuką, arba apklijuoti dėžutę kaip suprantate neužtenka, jei norite būti pripažintas profesionalu, o šito jums reikia, nes jūs norite dirbti ir užsidirbti.

Profesionalas - žmogus, kuris užsiima savo pasirinkta profesija, tačiau tai ir žmogus - kuris yra savo profesijos specialistas, meistras, tas, kuris gali ne tik mokytis pats, bet ir mokyti kitus. Taigi, norite būti tokie? Užmirškite burbuliukų vėlimą, dėžučių dekoravimą. Jūs turite būti aukščiau masiškumo, aukščiau velto burbuliuko, jūs turite sukurti tobulą veltą burbuliuką, ne tiesiog kietą, ne tiesiog nelygų burbuliuką su "užpakalio" tarpu. Turite pradėti nuo pat pradžių, bet ne taip, kaip matėte pas visus, o geriau. Detalės - svarbu! Jei svarowski kristalai būtų iš paprasto stiklo, bet kaip nušlifuoti, kas jais žavėtųsi? Kas juos vadintų kristalais? O vadina! Stiklą vadina kristalu, nes jis žymiai geresnis, nes jis profesionalus, meistriškas, tobulas, jis padarytas neatmestinai, kruopščiai.

Joks meistras nededa nekokybiškos detalės į savo darbą, nes jis - meistras, jo darbas - kūrinys, tobulas kūrinys. Dėl tos pačios priežasties nededate ir jūs, nes norite būti geriausi. Mokotės, bandote, klystate, išmetate ir vėl bandote padaryti savo gyvenimo tobulą burbuliuką, grandį į grandinėlę, piešinio detalę, dekoracijos fragmentą.. Ir taip kol netapsite detalių valdovais. Tik iš tobulų detalių sukursite tobulą kūrinį.