golgol

Dienoraščio įrašas: 2012-03-16

830

 

41 Kepimo sodos nauda

  Kepimo soda (sodium bicarbonate) ir skalbimo soda (sodium carbonate) - tai natūrali gamtinė medžiaga. Ji randama uolienuose, ežerų nuosėduose ir požeminiuose vandenyse. Iškasta uoliena yra smulkinama, išplaunama, išdžiovinama, iškaitinama ir supakuojama prekybai. Įdomu, jog soda gaminama ir mūsų kūne. Čia ji palaiko tinkamą kraujo pH lygį. Sodos yra mūsų seilėse - ji neutralizuoja rūgštis ir apsaugo mūsų dantis nuo ištirpimo. Ta pati organizmo pasigaminta soda neutralizuoja rūgštis skrandyje ir apsaugo nuo žaizdų susidarymo.

  Rūpindamiesi ekologišku gyvenimu ir švaria gamta, pirmiausia turėtume pagalvoti apie visas valymo ir higienos priemones, kurias mes nuleidžiame vamzdžiais į kanalizaciją ir kurios vėl patenka į vandens sistėmą. Kad  taip yra, rodo faktas, jog delfinų kraujyje randama triklozano (pesticido, dedamo į daugumą produktų kaip antibakterinę medžiagą).

  Aš norėčiau visus paraginti kuo daugiau buityje naudoti paprastos kepimo sodos- pigios, naturalios, saugios priemonės, kuri lengvai suyra  ir nepakenkia nei dirvai, nei augalams, nei gyvūnams. Su soda mes apsaugosime ne tik gamtą, bet apsiginsime nuo begalės chemikalų, valiklių, baliklių, skalbiklių, kurie kelia mums elergijas, astmą, vėžį ir kitaip kenkia sveikatai.

  Kepimo soda puikiai atstoja daugelį asmens higienos produktų, kurie pilni toksiškų medžiagų (pradedant aliuminiu dezoderantuose ir parabenais kremuosw). su soda namai taps sveikesni ir švaresni. Kepimo soda padeda sureguliuoti organizmo Ph- palaikyti jį neutralų, nei per rūgštų, nei pernelyg šarminį. Kai kepimo soda kontaktuoja su rūgštimi ar šarmu, ji veikia vienodai- neutralizuoja. Be to, soda stabdo tolesnius Ph pokyčius, todėl ji puikiai neutralizuoja kvapus (pvz., šaldytuve) arba palaiko neutralų Ph (pvz, skalbiant pagerina vandens kokybę ir sustiprina skalbimo miltelių poveikį). Tai paprastos reakcijos, tačiau jos atlieka daugybę dezoderavimo bei valymo užduočių. Todėl meskime įmantrias chemines priemones ir grįžkime prie paprastos liaudies išminties.

  ASMENS HIGIENA

  1. Pasigaminkite dantų pastą. Košelė iš sodos ir 3% vandenilio peroksido yra puiki alternatyva befluorei dantų pastai Dantys bus balti, dantenos sveikos. Arba galima tiesiog bakstelti sudrėkintą dantų šepetėlį į sodą, išsišveisti dantis ir perskalauti vandenilio peroksido tirpalu.
  2. Pnaikinkite blogą burnos kvapą. Ištirpinkite šaukštelį sodos stiklinėje šilto vandens, gerai išskalaukite burną, pagargaliuokite ir išspjaukite. Burnos kvapas bus gaivus.
  3. Mirkykite dantų protezus, konteinerius. Du šaukštelius sodos ištirpinkite šilto vandens ir mirkykite jame protezus, jų konteinerius. Soda atpalaiduos prilipusius maisto likučius, panaikins kvapus
  4. Naudokite sodą veido ir kūno odai šveisti. Pasigaminkite košelę iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens. Švelniais sukamaisiais judesiais ištrinkite veido ir kūno odą, nušveizdami surangėjusį sluoksnį.  Švariai nuplaukite vandeniu.
  5. Meskite šalin pirktinius dezoderantus. Įtrinkite drėgnas pažastis soda. Leiskite nudžiūti. Jokio prakaito kvapo ir jokios chemijos.
  6. Numalšinkite rėmenį. Kepimo soda yra saugi ir efektyvi priemonė rūgštims neutralizuoti. Jei degina rėmuo, ištirpinkite šaukštelį sodos šiltame vandenyje ir išgerkite.
  7. Numalšinkite niežulį įgėlus vabzdžiams. Ant įgėlimo vietos užtepkite sodos ir vandens košelės. Peršėjimui ir niežuliui palengvinti įtrinkite sodos ant drėgnos odos.
  8. Pagražinkite plaukus. Ne tik actas yra puiki [priemonė plaukams. Soda taip pat tam tinka. Paimkite žiupsnelį sodos į saują, įpilkite šampūno ir plaukite galvą kaip įprastai. Soda pašalins plaukų formavimo priemonių likučius, plaukai bus švaresni ir lengviau sutvarkomi.
  9. Išvalykite plaukų šepečius ir šukas. Plaukai neblizgės, jei šukuosime nešvariomis šukomis. pamirkykite jas šiltame sodos tirpale (1 šaukštelis sodos stiklinei vandens), nuskalaukite ir išdžiovinkite.
  10. Pasidarykite sodos vonią. Įpilkite 0,5 puodelio sodos į vonios vandenį ir maudykitės. Soda neutralizuos rūgštis nuo odos, pašalins riebalus ir prakaitą, oda liks labai švelni.
  11. Suminkštinkite pėdų odą. Ištirpinkite 3 valg. šaukštus sodos šiltoje vandens vonelėje ir mirkykite kojas. Pėdos liks minkštos ir švelnios, dings prakaito kvapas.                                                  VALYMAS    
  12. Pasigaminkite švelnų paviršių šveitiklį. Voniai, kriauklėms, plytelėms valyti pasigaminkite saugią, efektyvią priemonę- tiesiog užberkite sodos ant drėgnos kempinėlės ir šveiskite. Po to gerai nuplaukite vandeniu ir sausai nušluostykite. Jei purvas labai pridžiūvęs, pasidarykite košelę iš sodos, rupios druskos ir indų ploviklio. Užtepkite ant nešvarios vietos, palaikykite ir nušveiskite.
  13. Plaukite indus, išvalykite degėsius. Soda puikiai tirbdo riebalus, todėl gali būti vartojama vietoj indų ploviklio. Jei puodas ar keptuvė prisvilo, pamirkykite juos stipriame sodos tirpale, po to šveiskite sausa soda ant drėgnos kempinėlės.
  14. Atšviežinkite kempinėles ir mazgotes. Nemaloniai kvepiančias kempinėles pamirkykite stipriame sodos tirpale (4 valg. šaukštai pusei litro šilto vandens). Perplaukite švariu vandeniu.
  15. Išvalykite mikrobangę. Kepimo soda ant drėgnos kempinėlės švariai išvalykite mikrobangę, joje neliks chemikalų kvapo.
  16. Nušveiskite sidabro indus. Tam naudokite košelę iš 3 dalių sodos ir 1 dalies vandens. Nušveiskite ir gerai perplaukite vandeniu.
  17. Išvalykite orkaitę. Negailėdami pabarstykite soda orkaitės dugną. Apipurškite vandeniu, kad soda sudrėktų. Palikite nakčiai. Ryte iššveiskite, likusią sodą sušluokite, orkaitę perplaukite vandeniu.
  18. Plaukite grindis. Nenaudokite toksiškų grindų ploviklių. Geriau ištirpinkite 0,5 puodelio sodos kibire šilto vandens ir plaukite nevaškuotas ar plytelių grindis. Perplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite. Grindys tiesiog žibės.
  19. Valykite baldus. Galite nuvalyti baldus ir sienas (net kreidelių žymes) švelniai trindami drėgna kempinėle su soda. Nušluostikite sausu švariu skudurėliu.
  20. Nuvalykite vonios užuolaidas. Nuvalykite užuolaidas ir atgaivinkite jų kvapą šveisdami soda ant drėgnos kempinėlės ar šepečio. Perplaukite vandeniu ir nudžiovinkite.
  21. Skalbkite vaikų drabužėlius. Vaikų oda jautri skalbikliams, kurių pasirinkimas tikrai didelis. Tačiau visvien sunku panaikinti dėmes bei kvapus iš tokių daiktų, kaip seilinukai, kelnytės ir pan. Jei dėmės sunkiai valomos, skalbdami šalia savo skysto skalbiklio įpilkite pusę puodelio sodos. Taip pat įpilkite 0,5 puodelio sodos į skalavimo stalčiuką- taip geriau pasinaikins kvapai.
  22. Atgaivinkite sporto krepšių kvapus. Tiesiog pabarstykite juos soda, palaikykite ir išdulkinkite.
  23. Šalinkite riebalų ir tepalų dėmes. Jei ant garažo grindų ar kiemo trinkelių pastebėjote riebalų dėmes, įtrinkite jas kepimo soda, palaikykite ir nuplaukite vandens čiurkšle.
  24. Plaukite automobilius. Naudokite sodą plaudami žibintus, chromuotas detales, langus, padangas, vilino sėdynes nesirūpindami dėl įbrėžimų. Litrui šilto vandens imkite1/4 puodelio sodos. Labai dideliems nešvarumams naikinti pilkite sodos tiesiog ant kempinėlės ar šepečio.
  25. Valykite langus. Langus puikiai nuvalysite drėgnu skudurėliu ir soda, po to perplaukite kitu skudurėliu, sumirkytu karštame vandenyje.
  26. Valykite vonią, klozetą, dušo sieneles. Jas lengvai nušveisite košele, pagaminta iš1 dalies sodos ir 0,5 dalies acto. Ši košelė ne tik šveičia, bet ir pašalina muilo apnašas, pelėsius.    KVAPŲ ŠALINIMAS
  27. Pašalinkite kvapus iš šaldytuvo. Tam tiesiog padėkite atidengtą įndą su soda šaldytuvo lentinėlėje.
  28. Pašalinkite pjaustymo lentelių kvapus. Apiberkite lenteles soda, pašveiskite ir nuplaukite.
  29. Pašalinkite šiukšlių kibiro kvapą. Apibarstykite kibiro dugną soda. Jei turite šiukšlių konteinerį, kaskart įmetę šiukšles apiberkite soda. Periodiškai plaukite konteinerius sodos tirpalu.
  30. Dezoderuokite kanalizacijos vamzdynus. Kad nebūtu blogo kvapo iš kriauklių, įpilkite į kanalizacijos angą 0,5 puodelio kepimo sodos ir nuleiskite drugnu vandeniu. (Tam labai tiks soda panaudota jūsų šaldytuve).
  31. Pašalinkite lovos kvapus. Prieš klodami paklodę, lovą pabarstykite soda- tai pašalins visus nemalonius įsigėrusius kvapus.
  32. Valykite ir dezoderuokite indaplovę. Pabarstykite sodos indaplovėje. Kol neplausite indų, ji naikins kvapus, o įjungus plovimo režimą, soda pagerins plovimo priemonės poveikį.
  33. Panaikinkite kilimų ir baldų apmušalų kvapus.  Negailėdami pabarstykite sodos tiesiai ant kilimo ar baldų. Palaikykite per naktį, o jei galima- dar ilgiau ( kuo ilgiau soda veikia, tuo geresnis rezultatas). Po to nušluokite ir susiurbkite dulkių siurbliu. Tuo pačiu dezoderuosite ir dulkių siurblį.
  34. Atgaivinkite kvapą spintoje. Padėkite atvirą indelį su soda spintos lentynėlėjė. Dezodoruokite automobilį.  Kvapai susigeria į sėdynių apmušalus ir kilimėlius.                                  AUGINTINIAMS        
  35. Dezoderuokite augintinio guolį. Nemalonaus kvapo atsikratysite pabarstę guolį soda. Palaikykite bent 15 min., tada susiurbkite sodą dulkių siurbliu.
  36. Dezoderuokite augintinio kailį. Jei šunį ar katę lauke sulijo ir kailis skleidžia nemalonų specifinį kvapą, ištrinkite kailį soda. Kvapas išnyks, kailis greičiau išdžiūs. Galima trinti sodą į kailį ir šeip vos pajutus kvapą - soda niekuo nepakenks nei augintiniui, nei jums.                                            KITI PATARIMAI 
  37. Būtina priemonė keliaujant ar iškylaujant. Išsiruošę į gamtą, visada pasiimkite sodos. Tai ir indų ploviklis, ir puodų šveitiklis, rankų ploviklis, dezoderantas, dantų pasta, ugnies gesintuvas ir t. t.
  38. Gesinkite ugnį. Kepimo soda yra pirmoji priemonė užgesinti nedidelį gaisrą- užsidegus riebalams virtuvėje ir pan. Tiesiog šliukštelkite sodos tiesiai ant ugnies.
  39. Plaukite vaisius ir daržoves. Kepimo soda yra nekenksminga priemonė nuplauti visokius nešvarumus nuo vaisių ir daržovių. Berkite sodos ant drėgnos kempinėlės, nušveiskite ir perplaukyte. Arba pamirkykite vaisius, uogas, daržoves šiltame sdos tirpale ir perplaukite vandeniu.
  40. Slidūs laiptai žiema. Jei žiema laiptai pasidengė slidžiu ledu, pabarstykite juos soda - veikia neblogiau už druską.
  41. Jei rūkote. Pripildikite peleninę sodos. Taip greitai užgesinsite cigarėtes ir kvapas nebebus toks intensyvus.

TIKIUOSI ŠIE PATARIMAI JUMS BUVO NAUDINGI

 

 

Kristijona 0

Laukiu nesulaukiu tolimesniu pamoku As taip pat naudoju soda, bet pagrinde buity, o apie asmens higienai pritaikyma isgirdau tik cia, butinai pabandysiu.

golgol 0

Jau padariau papildymą, dar ne viska ir pati esu išbandžiusi, bet ką bandžiau man patiko ir pasiteisino

ARTVIZIJA 0

labai idomi ir naudinga informacija

Kristijona 0

Dekui, labai gera informacija, tik vat noriu paklausti ar valant sus soda pavirsius neissibraizo?

golgol 0

Tikrai ne, bent man to nebuvo nutikę, juk dažniausia valimui naudojama ne sausa,bet sudrėkinta o sudrėkinta ji juk tampa kaip košytė, be to soda yra juk labai smulkutė tad tikrai nieko nesubraižo, greičiau šiurkšti kempinėjė subraižys o ne pati soda.

Kristijona 0

Aciu aciu, didelis aciu. Kas gi jei ne pats pasirupinsi savimi ir mus supancia gamta

JuoDa 0

ačiū už praktišką informaciją, golgol kai ką jau išbandžiau

sarmonda 0

Soda labai geras dalykas, bet skrandį graužiančio rėmens nepatarčiau malšinti ja. Po kurio laiko kyla ilgalaikės problemos ir nebe atitaisomos paprastai.