apsiveles

Patarimai norintiems sėkmingai parduoti rankdarbius: Kokybiška nuotrauka - profesionalaus rankdarbio veidas

000

 

Ar jums patinka visos jūsų nuotraukos? Leiskite nesunkiai atspėsiu. Ne. O kodėl? Esate per daug kritiški savo išvaizdai, nepatinka apvalumai, nepatinka apšvietimas, nepatinka kaip susiraukėte, kur žiūri akys, nepatinka vieta kur stovite ir kaip stovite. Ką su tokiomis nuotraukomis darote? Slepiate, trinate arba išmetate. Tokių nuotraukų nerodote draugams, o jei jas turi jie, atimate. O kaip su rankdarbiais?

"Prašau nedėk šitos foto, aš sau nepatinku.. Netinkama vieta, neryškus apšvietimas, išplaukęs vaizdas", "Nenoriu, kad mane tokį matytų žmonės" taip tikrai pasakytų labai daug rankdarbių ir jie būtų visiškai teisūs, tik jie nebylūs ir iškenčia viską, ką sugalvoja ir kaip iš jų išsityčioja autorius.

Fotografuoti naktį, tamsiame kambaryje su mobiliu dar nėra pats blogiausias poelgis, bet padėti rankdarbį ant margo pagrindo ir neįjungti šviesos, jau yra blogai. Bet jie (rankdarbiai) viską iškęs, o žmonės tikriausiai supras, jog neturite gero fotoaparato ir nesimokėte fotografų kursuose. Svarbu pats darbas!

O va ir netiesa, darbo pateikimas toks pats svarbus, o gal net ir svarbesnis nei pats darbas. Kaip manote ar pirktumėte gerą suknelę internete, jei ji būtų nufotografuota neryškiai, numesta ant margo kilimo, prieblandoje? Spjautumėte į tokį puslapį ir eitumėte į kitą, kur ji pateikta visu savo grožiu, nes tikriausiai manote, jog gražus pateikimas lemia gerą nuomonę, nes autorius moka ne tik atsakingai nufotografuoti, bet tikriausiai ir atsakingai ją pasiuvo. Taip manote jūs arba bent jau jūsų pasąmonė.

O ką daugelis išdarinėja su savo foto? Vaizduotės čia visai nereikia, reikia tik pavartyti kelis rankdarbių puslapius.

Kaip gerai nufotografuoti savo darbą nebūnant fotomenininku? Veltinis.lt puslapio forume randu gerus Myros patarimus, cituoju:

Fotoaparato kokybė neturi įtakos nuotraukos kokybei. Vienas mano pažįstamas su paprasta skaitmenine muiline daro tokias nuotraukas! Jas vėliau naudoja spausdinti plakatams ar leisti kalendoriams. Nebijokite naudoti nuotraukos koregavimo programų, nebūtina ieškoti pačių įmantriausių. Kiekviename kompiuteryje turėtų būti "microsoft office picture manager", to tikrai pakanka nuotraukėlei sutvarkyti. Jau bus pažanga, jei paspausite "auto correct". Programa automatiškai sureguliuos ryškumą, kontrastą ir t.t.

Paskaitinėkite patarimus fotografuojantiems. Interneto platybėse jų galima rasti daug. O jei dar suprantate angliškai, pasirinkimas tikrai didelis. Pavyzdžiui, dabar delfi.lt publikuoja pamokėles pradedantiesiems fotografams. Knygynuose taip pat galima rasti daug knygų apie skaitmeninę fotografiją. Pavyzdžiui, gavau dovanų Scott Kelby knygą "skaitmeninė fotografija". Dar neperskaičiau, bet pervertus mačiau neblogų patarimų. Tos knygos nėra skirtos profesionalams. Jos padeda mėgėjams tobulėti.

Paieškokite gražių nuotraukų pavyzdžių ir mokykitės iš jų. Kopijuokite fotografavimo stilių (bet ne kūrinius). Mokykitės iš kolegių: veltinyje.lt daug įdomių ir gražių nuotraukų. Ilgainiui atrasite savo fotografavimo stilių, suprasite, kaip geriau fotografuoti.

Juk girdėjote, kad vaizdas atstoja tūkstantį žodžių, tai neignoruokite patarimų dėl fotografijų. Jei kūrinys nuostabus ir nuotrauka turi būti atitinkama. Joje turi atsispindėti kūrinio dvasia. Beje, tarp nuotraukos vaizdo ir kūrinio pavadinimo turi būti harmonija: darbo, pavadinto "asfalto vaikai", nefotografuokite miške, o "viduramžių" prie automobilio.

Dar keletas patarimų:

  • Geriausios nuotraukos išeina dieną prie natūralaus apšvietimo. Geriau nenaudokite blico: vaizdas atrodo plokščias ir nykus. Galite bandyti vietoj apšvietimo lempos naudoti paprastą stalinę, bet ją reikės pridengti, kad nebūtų per daug ryški šviesa. Jei krenta per daug ryškūs šešėliai, priešingoje pusėje nuo šviesos šaltinio (lango, lempos) padėkite reflektorių, kad jis atspindėtų šviesą iš kitos pusės. Gal išsireiškiau per daug moksliškai, bet tas reflektorius gali būti paprastas baltas popieriaus lapas.
  • Geriausiai darbai atrodo ant balto fono: patieskite popieriaus lapą, baltą audinį, tinka balta plastikinė palangė, didesnius daiktus galite fotografuoti patiesę vatmaną arba kitą, šviesią tapetų rulono pusę, fonui tinka baltos dušo užuolaidos. Dažnai veltinyje.lt matau pastangų fotografuoti tinkamai: patiestas vienspalvis audinys ar popieriaus lapas. Tačiau nepamirškite apkarpyti nuotraukų, jei į kadrą pateko pašalinių daiktų.
  • Pasirinkite kontrastingą foną savo fotografuojamam darbui. Jei fonas bus panašių atspalvių kaip ir darbas, šis atrodys nykiai, blankiai, neryškiai. Pvz.: raudonos skraistės nefotografuokite prie raudonos sienos, geltonų karolių nedėkite ant geltonos vilnos, raštuoto megztinio ant spalvotos sofos. Apskritai, geriausiai atrodo vienspalvis fonas.
  • Fotografuokite daug kadrų, juk ne su juosteliniu fotoaparatu fotografuojate, negaila. vėliau iš daugybės kadrų išsirinksite tinkamiausią, ryškiausią, geriausią. pasukiokite darbą, paieškokite tinkamiausio apšvietimo, fotografuokite iš skirtingų kampų. Gal atrasite puikų rakursą, ir jūsų darbas atrodys nuostabiai.
  • Jei esate pradedanti fotografė, nepersistenkite su kompozicija. Geriausia fotografuojant kūrinį pasirinkti kokį vieną pašalinį objektą: gėlę, akmenį, skrynelę ir t.t. Kai nuotraukoje bus per daug daiktų, jūsų darbas pasimes, bus suku sutelkti dėmesį, kartais net neaišku, kuris iš tų daiktų yra tikrasis kūrinys. Man gražiausiai atrodo kukliai nufotografuoti darbai.
  • Jei montuojate vieną nuotrauką iš kelių, nenaudokite montaže tų pačių 5 kadrų arba labai panašių. Pasirinkite tas nuotraukas, kuriose darbas nufotografuotas iš skirtingų pusių. Nėra tikslo daryti montažą, jei teturite vieną nuotrauką.
  • Ir dar: jei daug darbo įdėjote fotografuodamos, tai nepatingėkite ir išsamiai aprašyti savo darbo: medžiagų, technikos, dydžių. nusvyra rankos, kai pamatau prie aprašymo lakonišką "karoliai"...

Ir 100% su ja sutinku!