GreRus

Rankdarbių pamokos: Riešinių mezgimas

9100

 

Riešinių mezgimas

Internete yra daug riešinių mezgimo pamokų, bet ne viską aš ten radau. Kai ką sužinojau iš riešinių mezgėjų, kai ką iš spaudos, dabar noriu pasidalinti savo patirtimi.

Pirmiausia išsirinkite jums patinkantį raštą. Rašto galite ieškoti internete, galite patys nusipiešti languoto popieriaus lape, Galite pasinaudoti senovinių juostų, audinių raštais ar net pasirinkti ir pritaikyti siuvinėjimo kryželiu schemutę. Gražių raštų yra I.F.Juškienės knygoje "Riešinės".

Reikės kokybiškų, plonyčių vilnonių ar pusvilnės siūlų. Aš renkuosi 100% švelnios merino vilnos siūlus, jie nagraužia.

Taip pat reikės čekiškų karoliukų. Kinietiški netinka, nes jie nekokybiški, kreivi, pusę tektų išmesti. Karoliukus pirkite 9 ar 10 Nr. , priklausomai nuo siūlų storio. Per dideli karoliukai negražiai "gulės" riešinėje, o per mažus bus sunku suverti ir stumti siūlu tolyn.

Virbalus rinkitės 1 ar 1,5 Nr. Geriau, kad jie būtų tvirti plieniniai, nes ploni aliuminiai, susilanksto, išsikraipo ir su jais nepatogu megzti.

Dar reikės žirklučių, storesnio ir plono valo, adatos, kartais prireikia replyčių.

Galima nusipirkti specialią karoliukams verti adatą. Jos abu galai yra užapvalinti, o per vidurį ji perskelta. Į tokią adatą patogu įverti siūlą, ji nebado pirštų veriant karoliukus. Jei tokios adatos neturite, tiks ir karoliukų siuvinėjimo adata.

Į adatą įveriame ploną vala ir už jo užkabiname siūlą, ant kurio versime karoliukus. Nuotraukoje vietoj valo matote juodą siūlą, nes valas bebeik nematomas.

Pirmiausia karoliukai keliauja valu, o paskui atsargiai perstumiame ant siūlo. Vietoje valo galite naudoti ploną siuvimo siūlą, bet valas yra tvirtesnis, siūlas gali trūkinėti, ypač, jei karoliukai mažesnio dydžio.

Jei veriu vienos spalvos karoliukus, tai su adata "semiu" juos tiesiog iš maišelio lyg su semtuvėliu staigesniais judesiais. Kai kam patogiau susipilti karoliukus į nedidelį induką ir iš ten"semti", bet man patogiau tiesiog iš maišelio. Ir tarp čekiškų karoliukų kartais pasitaiko koks nekokybiškas karoliukas. Kai an siūlo pastebiu nekokybišką karoliuką, jį sutraiškau su replytėmis.

Jei karoliukus veriame kelių spalvų, tai turime atidžiai skaičiuoti kiekvieną karoliuką. Įvėrus bent vienu karoliuku per daug, ar ne tokios spalvos, turėtume nutraukti siūlą ir ištaisyti klaidą, o to geriau būtų išvengti. Pradedančioms megzti riešines siūlau rinktis raštą iš vienos spalvos karoliukų.

Kai suveriame visus karoliuks dalį jų galime perstumti tolyn. Taip mezgimas bus spartesnis.

Mezgant riešines iš vienos spalvos karoliukų pradžiai galime pasiskaičiuoti ir užverti 100 karoliukų, išmatuoti liniuote suvertų karoliukų ilgį ir taip orientuotis, kad neprivertume jų per daug(bus sunkiau megzti, nes juos vis turėsime stumti tolyn) ar per mažai (turėsime nutraukti siūlą ir susiverti dar).

Aš mezgu su pagalbiniu siūlu. Ant virbalų pagalbiniu siūlu uždedu 40-60 akių, priklausomai nuo siūlų storio ir norimo riešinių ilgio.

Pagalbinį siūlą nutraukiu ir storesniu valu išmezgu vieną eilutę. Vietoj storesnio valo galima naudoti kažkokį slidų siūlą, tarkim šilkinį (jį vėliau reikės ištraukti).

Tuomet jau imame siūlą su kuriuo megsime riešines, juo numezgame vieną eilutę. Antroje eilutėje pradedame įmegzti karoliukus. Pirmiausia pristumiame karoliuką, o tada išmezgame akį.

Prieš mūsų akis esanti pusė.

Karoliukai atsiduria kitoje pusėje.

Geroji mezginio pusė.

Blogoji mezginio pusė.

Numezgę visą riešinę valą ištraukiame, pagalbinį siūlą nuimame.

Surenkame ant virbalo atsiradusias akis.

Beliko susiūti riešinę. Siuvu pagal štai tokią schemą. Riešinę laikau gerąja puse į save. Virbalus ištraukiu tik susiuvusi riešinę. Taip susiūti nėra lengva , reikia atidžiai sekti iš kurios pusės kabinti siūlą, bet stengtis verta, nes tokia siūlė beveik nepastebima, tampri ir elastinga. Siūlą reikia stengtis vienodai įtempti, akis daryti vienodo dydžio, tokias, kaip mezginio akys, tik tada jos bus nepastebimos. Kitos mezgėjos nenaudoja pagalbinio siūlo ir tikrai yra tekę matyti labai nedailiai susiūtų riešinių. Pačias riešines mezgu gan tampriai, kad nebūtų nutįsusios, neišsitampytų.

Riešinė jau susiūta.

Vidutinio dydžio moteriškoms riešinėms reikės maždaug 60 rašto eilių (120 ripso eilių), o vyriškoms apie 70 eilių. Pasirinkdami raštą atkreipkite dėmesį į tai.

Štai riešinė ir baigta!

Nusimegzkite antrą ir nešiokite į sveikatą.

Jei kas neaišku ar turite kažkokių pastebėjimų, patarimų, diskutuokime, klauskite.

Gražių akimirkų mezgant riešines.

Liole 0

Super! Gal ir aš jau prisiruošiu nusimegzti. Aišiai aprašyta, patariant. Puiku

RitaJfelt 0

Superine pamokele, vaizdziai ir aiskiai!!

astra 0

Labai šauni pamokėlė labai aiškiai aprašyta liuks

valia 0

Teks imti virbalus į rankas.Ačiū už pamokėlę

GreRus 0

Smagu, kad patiko, tikiuosi, kad kažkas pasinaudos. Aš pati pabandžiau ir "užsikabinau".

Kristut 1

Būtinai pasinaudosiu, ačiū už pamoką

KristinaL 1

Jerguleliau kiek cia darbo... Reik bandyt

Vita 1

Ačiū labai. Naudingos žinios. Visai ne taip įsivaizdavau. Reikės pasipraktikuoti.

Sraige 1

Labai dėkoju. Ketinau pirkti, bet dabar pamėginsiu pati nusinerti.