blansyte

Rankdarbių pamokos: Šalio banguotais kraštais vėlimas

2140

 

Bandysiu parodyti, kaip veliami šalikėliai banguotais krašteliais.

Pasiruošiame darbo vietą. Geriau pradekite nuo nedidukės apykaklės, tada ant stalo tikrai rasite jai vietos. Mano stalas maždaug 110 cm., tai vietos apykaklei pakanka.

Pirma, vilną pradedu dėlioti aplinkui, vidurį palieku tuščią.

Atkreipkite dėmesį kaip dėlioju vilną, kokiais kuokšteliais ją plėšau. Dėliojant neturi matytis tarpai, geriau tegu vilna truputį užlipa viena ant kito.


Čia išdėliotas pirmasis kraštų sluoksnis.

Dabar vidurys. Galite rinkti viduriui ir kitą spalvą, tai jau jūsų reikalas. Ir vėl žiūrėkite, kad nebūtų nei mažiausio tarpelio, geriau tegul truputį užlipa ant kraštų.

Ant viršaus, priešinga kryptim, dėliojam antrą sluoksnį.

O dabar, dar kartą, dėliojam kraštus, kryptim tokia pat kaip ir pats pirmas sluoksnis. Vadinasi, mūsų apykaklės kraštai dėliojami viena kryptim, o vidurys dviem.

Dabar viską supurškiame muiluotu vandeniu. Vanduo drungnas, nekaršta.

Uždengiame dar vieną plėvelę ir papurškus, pamuilavus paviršių švelniai paglostome, paspaudžiame, kad visa vilna permirktų. Nuimame viršutinę plėvelę ir dėliojame dekorą. O čia jau kaip kas moka, savo žinių perteikti negalėsiu.

Stengiamės dėlioti plonai, kad nepastorintume apykakles. Tada vėl supurškiame, uždedame plėvelę ir vėl, tik ši kartą ilgiau paspaudome, apglostome, kokias 10 min. Tada kietai susukame į ritinį, galus užrišame. Aš į vidų dedu lazdą, taip patogiau kočioti.

Ir kočioju iš pradžių 100 kartų nestipriai paspausdama, paskui dar 200 kartų jau paspausdama stipriau. Išvyniojame ir vėl papurškiame, jei matosi, kad sausoka. Tada susukame jau kita kryptim ir vėl kočiojame 300 kartų.

Gaunasi kad jau pakočiojome iš ilgio, iš abiejų pusių. Išvyniojame ir dabar jau pradedame bangeles daryti. Tiesiog visą kraštą aplinkui truputį patempiame, kad susidarytu bangos. Tik atsargiai, neįplėškite, mūsų šalikas dar nėra stipriai suveltas.

Dabar turime taip pat kočioti tik iš pločio. Susukame į ritinį ir vėl po 300 kartų. Aš iš pločio kočioti kartais naudoju bambukinį kilimėlį, taip susivelia stipriau ir patogu suvynioti.

Kočiojimas baigėsi. Jei matote, kad kažkuris kraštas nesusivėlęs, pakartokite kočiojimą, tik trumpiau.

Dabar šaliką sulankstome, ištriname muilu ir mėtome į vonios dugną 30-40 kartų, vėl išlankstome, iš naujo sulankstome, vėl išmuiliname ir vėl mėtome. Matome kaip pagražėjo kraštai, sumažėjo gaminys, mūsų šalikas nuo smūgių ėmė trauktis. Pamerkiame akimirkai į karštą vandenį ir mėtome kol atauš. Rezultatas jau turėtų tenkinti.

Išskalaujame, gražiai ištampome bangeles ir padedame džiūti. Išdžiūvus, išlyginame su lygintuvu.

 

Anonimas 0

grazu labai grazu tik nesupratau kaip daryt reikia

Anonimas 0

O vistik metyti banguotu saliku nepatartina, nes susoka gabaliukais nelygiais. Geriau jau daugiau pakocioti vis patampant i paformuojant. Kantrybes daugiau, maziau to triuksmo...

Anonimas 0

beproto grazu, tikrai meginsiu,bandysiu pasidaryti kazka panasaus, na zinoma tkrai sitaop idealiai padaryti nesitikiu,bet..

blansyte 0

Nijass,jei gerai vis kaskart bangeles patampysi niekas nesušoks gabalais .esmė tame ,kad kociojant vilna sukimba,o metant ji traukiasi. Nebutina šalikus metyti,bet kai kuriais atvejai patartina,ziurint kokio rezultato sieki.

Anonimas 0

aciu labai, o metymo nebutina tikrai as metau batus, rankines, k areikai suvelt iki gero tvirtumo...sekmes

auksaranke 0

aciu uz pamoka! . labai saunus salis!

Kovike 0

Labai gražu, mėginsiu,ačiū

Anonimas 0

o as norejau paklausti, kas ten per dekoras? ar yra tokiu "paruostuku" kur nors pirkti? ar cia jus pati juos padaret?

blansyte 0

ezuk,dekoras tai yra lygiai ta pasi vilna,sluoksna arba karšinys,dar dedu ivairius kitokius pluostus,tai šilko,lino,bambuko,dilgeliu....Viskas yra tiesiog "Piesiama"ant vilnos ,nu deliojama,kas kaip moka ir kas kaip ismano.Tiesiog isdeliojami ivairus rastai.

KristinaL 0

Blansyt,susiduriau su dilema: kai nuplesi kuoksteli, kaip ji deti: tas kas rankoje dedama i saliko "vidu" ar i "isore"? Internete radau ir taip ir taip...O kaip daryti, kad kuo lygesni krasteliai butu?

blansyte 0

as dedu tas kas rankoje i salio vidu .nors tikrai nezinau kaip turi buti taisyklingai.Bet is patirties zinau ,kad kuo krastelis plonesnis tuo jis bus lygesnis.

KristinaL 0

O gal bandei deti ne viena eile o dviem eilem vilna ta pacia kryptim? aseit,kad volanas gautusi didesnis?

blansyte 0

lyg ir esu bandziusi ,bet tiksliai nebepamenu.man rodos,kad traukesi prasciau ,todel ir nebeekspirementavau .nelabai as megstu tu dideliu bangu ,man paciai tai isvis patinka tik nebanguoti.Juolab pas mane veltiniai su daug rastu ,tai su bangomis bijau perkrauti .

Salsa 0

O kiek tos vilnos reikia vienam tokiam šalikui?Gramais...

Anonimas 0

Ačiū blansyte, už pamoką. Mane irgi domintų kiek g reikia tokiam šalikėliui? Ir ant viršaus tą plėvelę dedate paprastą ar irgi burbulėtą tą (beja, kur jos galima įsigyti?). Ačiū

Kristut 0

Gera pamokėlė, kažkaip aš jos anksčiau nemačiau Ačiū Blanšyte
O burbulinę plėvelę galima senukuos nusipirkt, prie statybinių medžiagų, kur visokiom šiltnamių plėvelėm prekiauja

Anonimas 0

Ačiū, Kristut. O vis gi išlieka įdomus klausimas, kiek g tokiam šaliui reikia vilnos

blansyte 0

pupune,man uztenka apie 70 gramu,bet pradedancioji tikrai daugiau sunaudos.

Anonimas 0

Ačiūkas Tau

Anonimas 0

blansyte,nu jau aciu aciu uz pamokele,taip aiskiai ir issamiai paaiskinti,kaip ka daryti.....O ar galetum dar paslapti isduoti,kaip darai didelius salius-skraistes,noriu i darba nusivelti,bet net neisivaizduoju kaip padaryti,kad iseitu nemazas dydis....Aciu

Vita 0

Ačiū labai.
Naudinga ir įdomu.