Agniete

Rankdarbių pamokos: Vilnonio gobtuvo gamyba

470

 

SVEIKI !!! Nepriklausomiems menininkams dabar pademonstruosiu ir pasiūlysiu pasisiūti šiltą vilnonį gobtuvą, rudenio darganai nuvyti ir ryškiai, stilingai apsirengti. Šis gobtuvas yra pasiūtas pagal istorinius šaltinius, tikslus pavadinimas – hudas, tai yra XIV a. antra pusė, Vakarų Europa. Šį kartą jis bus atviras, tai yra su užsagtomu priekiu. Viduramžių kostiumui rekonstruoti dažniausiai nagrinėjami paveikslai, manuskriptai, ikonos. Braižomi brėžiniai ir siuvama tik rankomis, kadangi istoriškumas reikalauja autentiškumo.

Siuvimo darbui reikės įpastų priemonių:
1. Mėgstamiausios spalvos vilnonis audinys;
2. Pamušalui lininis audinys (istorinių šaltinių teigimu spalvos negali tarpusavyje „pjautis“ ir negali būti ryškus kontrastas.)
3. Siuvimo siūlai, žirklės, matavimo metras, didžioji liniuotė iki 1 metro, tušinukas arba muilas, žiogeliai iškrapų susegimui.

Šablone naudojau įprastus matavimo dydžius. Iš lino ir vilnos vienodai sukerpamos dalys. Ties pečių pločiu daromas 10 cm. įkirpimas ir statomas lygiašonis trikampio įsiuvas. Lininiam pamušalui ilgos uodegos kirpti nereikia, užtenka mažą galiuką nukirpti, o vėliau siunant vidinėje pusėje pritvirtinti. Ties parodyta punktyrine geltona linija kruopščiai susiuvame vilnos ir lino iškarpas, o rykštančius praštus ampėtome.
Pelerina – pečius dengianti dalis, uodegos ilgis rodė viduramžių hierarchiją ir statusą. Ilgiausia uodeda rodė kilmingųjų luomą, o trumpesnių – miestiečių, valstiečių luomo žmones.
 

Toliau, kai susisiuvome. Dedame liną ir vilną blogosiomis pusėmis viena priešais kitą (siūlėmis į viršų) ir kartu kuopščiai susiuvame ir rykštančius kraštus apmėtome.

Prisiuvome, dabar siuvinį versime į gerąją pusę, kad lininis pamušalas būtų viduje. Hudo uodegai išverti puikiai į pagalbą tinka teptukas ilgu kotu.

Išvertus, hudo priekio kraštus reikia vėlgi kruopščiai apsiųti, kadangi siuvinys turi turėti standžią formą, kad šis krisdamas ant pečių nesubliukštų.

 

Jau turime tvarkingą gobtuvą. Dabar siuvami bus pelerinos kraštai, kadangi pradžioje priekį buvo paprasta susiūti, dabar reikės vilnos ir lino kraštus atskirai apmėtyti, o paskuj įlenkti kraštelį po 1 cm į vidų ir kuopščiai apsiūti, kadangi tai yra išorinė siūlė.

Gobtuvas beveik pabaigtas, liko pasigaminti penkias sagutes.

Iš vilnos atraižų išsikerpame 5 apskritimus 3 cm skersmens. Tą apskritimą ratu apdaigstome ir suraukiame į burbuliuką, kraštus kuopščiai apsiuvame. Patariu atsikirpti ilgą siūlą, su kurio likusiu galu vėliau prisiūsime prie gobtuvo.

Gatavas sagutes prisiuvame prie gobtuvo kaklo priekio ir atininkama padėtimi prakerpame mažomis žiklėmis akutes užsegimui ir kruopščiai apsiuvame.

HUDAS PABAIGTAS !!!

 

 

 

colibri 0

man patinka . Gal reikės tokį susimeistraut...

Violeta 0

Originali pamokėlė, suteikianti ir istorinių, ir praktinių žinių.

bimbula 0

Labai idomi pamoka!!!